Siemens Windindustrie

Dat samenwerken tot grootse resultaten kan leiden, werd in dit project bewezen waar Argon, Kunlabora en Siemens hun expertises bundelden. Die grootse resultaten mogen ook letterlijk genomen worden: Siemens is een wereldleider op vlak van windturbines. Zij zochten naar een manier om hun windturbines efficiënter en volgens een vast tijdschema te assembleren.

Delen:
Klant
Siemens
Industrie
Windindustrie

Om dat te realiseren was er een hoge nood aan meetapparatuur tijdens het assemblageproces. Enter Argon: een Belgische speler gespecialiseerd in 3D-meetapparatuur. Maar meten alleen is niet voldoende. Het interpreteren en toepassen van die meetgegevens is net zo essentieel. Enter Kunlabora. Kunlabora zorgde ervoor dat alle meetgegevens in een eenvoudig te bedienen dashboard duidelijk zijn voor de operatoren.

 

Resultaat: meer vermogen per windturbine

Het projectteam van Siemens had twee doelstellingen voor ogen. Enerzijds wilden ze een gestandaardiseerde manier voor het assembleren van windturbines. Daarvoor was er nood aan data gestuurde besluitvorming. Anderzijds wilden ze meer output per windmolen. Of in andere woorden: het vermogen per windturbine verhogen zodat het resulteert in een verhoogde elektriciteitsproductie.

 

Dankzij de nauwe samenwerking werden die doelen gerealiseerd. Eerst en vooral werd een werkwijze opgesteld waarbij er per windturbine stabiele en herhaalbare resultaten worden behaald.

 

Bovendien wordt nu het maximale vermogen per windturbine bereikt. Bij het assembleren is de berekening van de air gap tussen de buiten- en de binnenkant van de turbine minder conservatief geworden. Door beide onderdelen dichter bij elkaar te brengen, wekt de generator meer energie op.

Intensieve samenwerking gebaseerd op vertrouwen

 

Dit succesverhaalwas niet mogelijk geweest zonder de intensievesamenwerking tussen Kunlabora, Argon en Siemens. Maar wat deze samenwerking nog opmerkelijker maakt, was niet alleen het overwinnen van de geografische verschillen tussen Denemarken, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België, maar ook het onvoorziene obstakel Covid en het feit dat de drie partners elkaar aanvankelijk niet kenden.

 

Dit lijken struikelblokken die een succesvol project kunnen hinderen. Op de vraag hoe dat toch is klaargespeeld, is Production Engineer Martin duidelijk: “Vertrouwen tussen projectpartners is van onschatbare waarde. Eerlijkheid, openheid en het delen van tonnen expertise was het succesrecept voor deze vlotte samenwerking.” aldus Martin.

Steven, projectleider bij Siemens, onderstreept ook de kracht van de samenwerking:

“Een cultuur van vertrouwen en communicatie heeft zo’n positieve impact op projecten, dat bewijst het succes van dit verhaal. Ondanks de complexiteit, hebben de mentaliteit en de passie van alle partners veel betekend. Het heeft niet alleen het project vooruit geholpen, maar genereert bij uitbreiding ook een positieve impact op de planeet, want schonere energie, daar wint iedereen bij!”

 

Binnenkort vertellen we je uitgebreid wat we in deze case met alle projectpartners hebben verwezenlijkt. Tot dan laten we je al even genieten van onze aftermovie!

Geïnspireerd door deze case en wil je graag samenwerken?

Contacteer ons en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!