|

Vlaamse Sociale Bescherming - EMMA en APRO

Oud koppel met rolstoel aan de kust

Project details

Klant

Vlaamse overheid

Industrie

Logistiek / Sociaal

Geleverde services

Service Blueprint, Launcher, Amplifier, Care

Tijdspanne

maart 2018 - januari 2019 (EMMA) januari 2019 - juni 2019 (APRO)

Technologieën

Java, Kotlin (in the REST API) Spring Boot, VueJS, Hibernate, PostgreSQL, Bitbucket, Docker, AWS deployment, Cypress end to end testing.

De Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) is een overheidsinstantie die mensen met een grotere behoefte aan medische hulp ondersteunt. Zij bieden extra vergoedingen aan voor mensen die zorg nodig hebben op lange termijn, zoals bijvoorbeeld een tegemoetkoming in de kosten voor een rolstoel of verpleeghuis. De eerste applicatie die we voor de VSB ontwikkeld hebben is EMMA.

De eerste applicatie die we voor VSB ontwikkeld hebben is EMMA.

Wat is EMMA? 

EMMA faciliteert de levering van loophulpmiddelen. Deze toepassing helpt leveranciers allerlei mobiliteitshulpmiddelen zoals rolstoelen of elektrische scooters aan te vragen, te leveren en te factureren. Door EMMA kunnen leveranciers een aanvraag sturen naar de VSB in naam van de zorgvrager. Via het eHealth-platform verschijnt er vervolgens een verzoek bij de VSB waar de vergoeding en het gekozen type loophulpmiddel worden gecontroleerd en goedgekeurd (of afgekeurd). Zodra er een akkoord is kan de leverancier het loophulpmiddel bij de persoon afleveren en het goedgekeurde vergoedingsbedrag factureren aan de relevante zorgkas.

Hoe maakten we EMMA?

In maart 2018 begon het Kunlabora team met het maken van een Service Blueprint. In december van hetzelfde jaar brachten we een minimum viable product uit. Aangezien de bevoegdheid over de vergoeding van loophulpmiddelen toen nog maar nét van de federale naar de regionale overheid werd overgedragen, was de exacte omvang van het project en de vereiste functionaliteit bij de aanvang van het werk niet helemaal duidelijk. Kunlabora en de VSB moesten dus nauw samenwerken en snel reageren op veranderingen om de werking van de applicatie zo efficiënt en doeltreffend mogelijk te maken. De integratie met het eHealth-platform was de belangrijkste technische uitdaging in dit project. Deze zorgt namelijk voor een veilig verkeer tussen EMMA en andere VSB backend-applicaties.

Daarna volgde APRO

Terwijl we de laatste updates doorvoerden in EMMA in begin 2019, vroeg de VSB ons om te starten aan de ontwikkeling van de ​​volgende applicatie, APRO. Door deze toepassing kunnen leveranciers van loophulpmiddelen hun toestellen te registreren bij de VSB, zodat ze in aanmerking komen voor bepaalde vergoedingen. Wanneer een fabrikant een nieuw type loophulpmiddel ontwikkelt of een bestaand toestel aanpast, zal dit toestel via APRO geregistreerd worden. Vervolgens komt er maandelijks een adviescommissie samen die beslist welke nieuwe of gewijzigde producten voor vergoeding in aanmerking komen, in overeenkomst met de regelgeving. Wanneer een fabrikant de levenscyclus van een product beëindigt, kan deze status worden weergegeven in de APRO-applicatie, waarna het product van de lijst met gecompenseerde artikelen wordt verwijderd.

APRO’s grootste uitdaging was de tijdsdruk. Leveranciers wachtten met spanning tot ze hun nieuwe producten en hun productprijsindexeringen bij de VSB konden registreren. Een eerste versie van APRO (met de benodigde functionaliteit voor de fabrikanten) werd al in april 2019 uitgebracht.