Digitaal Vlaanderen

We werkten met een Scrum-Team-as-a-Service samen met Digitaal Vlaanderen om te werken volgens de scrum-principes: een agile development methode.

Delen:
Klant
Digitaal Vlaanderen
Industrie
Vlaamse overheid

Agentschap Digitaal Vlaanderen

Agentschap Digitaal Vlaanderen is de strategische partner die digitale transformatieprojecten begeleidt en realiseert voor Vlaamse en lokale besturen. Het doel is om met digitale oplossingen te zorgen dat overheden sneller, efficiënter en gebruikersgericht transformeert.

Het project

Agile development voor ‘Informeren op maat’

 

Digitaal Vlaanderen vroeg de hulp van Kunlabora onder de vorm van een scrum-team-as-a-service. Dit kan je beschouwen als IT-outsourcing waarbij Digitaal Vlaanderen de expertise en ervaring van een Kunlabora team inriep om te werken volgens de scrum-principes: een agile development methode.

 

Het traject waaraan het team werkte, heet ‘Informeren op maat’. Het hoofddoel ervan is om burgers te informeren over de dienstverlening van alle diverse overheden in Vlaanderen, zodat iedereen optimaal gebruik kan maken van diens rechten.

Uitbreiding van producten- en dienstencatalogus

 

De Vlaamse Overheid had al reeds een producten- en dienstencatalogus met daarin hun soorten dienstverlening geregistreerd. Die catalogus moest Kunlabora verder uitbreiden: door ook de dienstverlening van lokale besturen erin op te nemen. Lokale besturen zijn zowel die op het niveau van de gemeentes als die op provinciaal niveau.

 

Voor een kwalitatieve start werd er per case eerst een Service Blueprint opgesteld. Zo werden de scope en de prioriteiten scherp gesteld: de vertaalslag werd gemaakt naar een technische en functionele roadmap. Daarbij hoorde telkens een architectuurplan en een gedegen inschatting van de timings en het bijhorende budget.

 

Wanneer de grote lijnen helder waren, werd er gestart met de interactieve ontwikkeling. Kunlabora volgde nauw de best practices binnen Digitaal Vlaanderen op. Tegelijkertijd hielden ze de vinger aan de pols bij de stakeholders: andere Vlaamse overheden, lokale besturen, Europese bestuur instellingen en de eindgebruikers.

Optimalisatie digitale interactie met de overheid

 

Een eerste voordeel is dat dankzij deze projecten de Vlaamse lokale besturen voldoen aan de Single Digital Gateway. Dit is een initiatief van de Europese Unie (EU) waarmee ze op Europees niveau de toegang tot informatie willen verbeteren, de interactie met overheden optimaliseren en grensoverschrijdende transacties binnen de EU willen vereenvoudigen.

 

Een ander voordeel is dat de producten- en dienstencatalogus van alle Vlaamse lokale overheden nu goedgevuld en up-to-date is. Dit schept nieuwe mogelijkheden om burgers gericht te informeren.

Eerste resultaten door de samenwerking

  

Een eerste mooiproject dat voortvloeide uit de samenwerking met het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin was de Rechtenverkenner. Daarop vind je een overzicht van sociale rechten op zowel federaal, Vlaams, provinciaal als lokaal niveau. Daarbij ontsloten we sociale producten en diensten met filters die aansluiten bij specifieke sociaal kwetsbare doelgroepen.

 

Het tweede project was een producten- en dienstencatalogus afgestemd op Verenigingen, in samenwerking met het V-loket van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Benieuwd wat een Scrum-team-as-a-Service voor jou kan betekenen?

Contacteer onze experten

Geïnspireerd door deze case en wil je graag samenwerken?

Contacteer ons en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!