Blog

Europa: dichter dan je denkt

Europa dichter dan je denkt? Ja zeker! Dankzij samenwerking met Europa konden we Povigo realiseren! #onsEuropa #EuinmyRegion

ESF gaf ons de kans om ons idee uit te werken en uit te testen

Na een jaar stevig samenwerken hebben we intussen ons Povigo project afgerond: samen met onze partners AP, IDEA Consult en Groep INTRO bouwden we met financiering van het Europees Sociaal Fonds ESF een groei-app voor mensen die na een burn-out terug stappen richting arbeidsmarkt willen zetten, samen met een jobcoach. De app geeft ruimte voor persoonlijke notities en reflecties, groei in soft skills en stappen naar werk, en maakt dit traject inzichtelijk met een aantal data science technieken.

Povigo met Europa

Samen sociale uitdagingen aanpakken met maatschappelijke innovaties

Dit is een mooi voorbeeld van hoe we er als software bedrijf naar streven om sociale uitdagingen aan te pakken en maatschappelijke innovatie te realiseren. Wij willen de wereld een beetje mooier maken, en liefst met waar we goed in zijn: software oplossingen op maat. Dat begint met goed luisteren en sociale uitdagingen proberen begrijpen. Partners zijn daarin onmisbaar, dus we bouwen partnerschappen uit om samen pijnpunten bloot te leggen en vervolgens op zoek te gaan naar oplossingen. Daarmee kunnen we dan aan de slag, steeds in nauwe samenwerking, om ook tijdens ontwikkeltrajecten voeling te houden met onze eindgebruikers en de context van de sector.

Duurzaam de wereld een beetje mooier maken

Een aspect dat daarbij komt kijken is natuurlijk ook de financiering van deze inspanningen. Software op maat heeft een prijskaartje, met zowel de analyse en ontwikkeling van een toepassing, als de hosting en het onderhoud eens de software ook in productie opengesteld wordt naar gebruikers. Voor een deel van deze inspanningen investeren wij zelf als bedrijf. Verder zetten wij in op duurzaamheid, om dit ook op langere termijn te kunnen blijven doen. Dat is een puzzel met verschillende stukken, en als rode draad: synergie.

  • Zo werken Kunlaboranten die even tussen twee projecten zitten, of nieuw starten bij Kunlabora tijdelijk aan deze projecten en wordt deze “tussentijd” nuttig ingezet.
  • Wij ontvangen graag stagestudenten, die, zo stellen we telkens vast, erg houden van maatschappelijke projecten en de impact die ze daarmee als student kunnen realiseren: weer een mooie synergie.
  • IT is een sector die voortdurend in beweging is: nieuwe technologieën openen nieuwe mogelijkheden. Het is belangrijk om daarin bij te blijven en deze nieuwe technologieën ook in de vingers te krijgen. Ideaal zijn de projecten waarbij leren en een maatschappelijk uitdaging samenkomen: bij Povigo hebben we bijgeleerd rond progressive web apps, de implementatie van artificiële intelligentie technieken zoals de sentimentanalyse, hoe we nog beter kunnen inzetten op gebruiksvriendelijkheid met het ontwerp van een app, hoe we kwetsbare mensen betrekken in een service design traject, enz. Deze lessen verankeren we met knowledge sharing sessies in onze organisatie en maken ons sterker in onze dienstverlening naar klanten.
  • Deze projecten passen in ons outreach verhaal: door verbinding te zoeken en te leggen in de wereld rond ons, verruim je je blik en ontstaan verrassende partnerschappen of netwerken. Povigo is geïnspireerd op Mezuri, het project dat we samen met Buurtwerk ’t Lampeke aanvatten om de impact van sociaal werk tastbaar te maken. Dit succesverhaal begon als een experiment en opende de weg naar de subsidieaanvraag waarmee we Povigo konden financieren en was een overtuigend argument voor onze partners om de handen in elkaar te slaan met die ‘verre wereld’ van een software bedrijf.
  • Het mooiste compliment dat je als software bouwer kan krijgen is het nieuws dat je toepassing vlot en graag gebruikt wordt. We merken dat er een grote nood is aan digitale oplossingen in de sociale sector, en stellen telkens vast dat het heel fijn samenwerken is met een sector waarin relaties en mensen zo belangrijk zijn. (IT is trouwens ook een sector waarin dit belangrijk is!) De dankbaarheid die we daarbij ervaren om een partner te kunnen zijn in sociale projecten, en de impact die je tastbaar mee realiseert, draagt enorm bij aan zingeving, en dat is een zeer belangrijke dimensie in welbevinden op de werkvloer. Ook deze synergie past perfect in onze duurzaamheidspuzzel.

Europa dichter dan je denkt

Middelen die we via overheden kunnen inzetten vormen een ander puzzelstuk in onze zoektocht naar duurzaam maatschappelijke uitdagingen aanpakken. In het Povigo project treedt ESF op als een moderne overheid die innovaties triggert. Wij hebben ESF leren kennen als financierder, maar nog meer als uitdager, probleemoplosser en netwerker. Met ESF kregen we er een vijfde projectpartner bij. Op die manier kan een overheid innovatie op gang brengen, en de weg helpen vinden naar onze maatschappij. En zo zijn wij trots op ons Europa dat met ESF als lokaal verankerde Europese overheid een faciliterende en voortstuwende rol speelt in het verduurzamen van onze ambitie.

Ook met lokale overheden leggen we deze puzzel

En ook met de Stad Leuven zijn we zo op een duurzame manier een mooie software oplossing aan het uitbouwen. Samen wonnen we de Slim in de Stad Prijs om de basisversie die we met Buurtwerk ’t Lampeke bouwden verder uit te breiden. En nu neemt onze Europese Hoofdstad van de Innovatie het voortouw en een deel van de kosten op zich om Mezuri uit te rollen: intussen gebruiken 10 Leuvense organisaties onze tool en mochten we er onlangs mee uitpakken op het AND& Leuven festival!

Mezuri met Stad Leuven

Samen zoeken en verder timmeren aan de weg

Met onze aanpak van tijdelijk werk gericht inzetten, stages, toegepast bijleren, outreach, zingeving en het verkennen van subsidiemogelijkheden slagen we er al aardig in om de puzzel gelegd te krijgen. Toch stellen we hier en daar nog drempels en uitdagingen vast.

Het Povigo project is afgerond met als eindresultaat een mooie app, en nu is het zoeken naar verduurzaming met:

  • (job)coaching organisaties die een begeleidingstraject aangaan met hun klanten, om Povigo te gebruiken,
  • partners die de inbedding van Povigo in de arbeidsmarkt kunnen waarmaken,
  • partners die financieringsmogelijkheden hebben of zien voor: uitbreidingen, onderhoud en hosting.

Ook hier leren we onze partner ESF kennen als een facilitator en netwerker. Ze kennen hun projecten goed en bouwen een netwerk uit tussen de organisaties en projecten die ze steunen, met gerichte netwerkevents om bij te leren van elkaar en elkaar uit te dagen. En ze openen deuren die voor ons minder gekend of toegankelijk zijn. En zo blijven we samen op zoek, en blijven we samen verder timmeren aan de weg van duurzame sociale innovaties!

Kriebelt het?

Wil je meer info over Povigo? Wil je Povigo uitproberen? Ben je geïnspireerd en kunnen we samen een nieuw idee bekijken? Bezoek de Povigo website of contacteer ons.

Wil je zien wat #onsEuropa nog meer realiseert? Zin om mee te innoveren met ESF? Bezoek de website met mooie Europese projecten van bij ons of neem een kijkje bij de openstaande ESF-oproepen!

Address
Diestsevest 32/0c
3000, Leuven
Connect with us