Blog

SIRE. pakt uit bij Kunlabora

Heel trots zijn we, op onze nieuwe decoratie. Lees het verhaal van onze kunstenaar-aan-huis Silke, ofte SIRE.

Kunst voor IT’ers…?

In juni 2019 sprak Nele mij aan voor een grootschalig raam- en muurproject in Kunlabora. Via mijn deelname aan BAAS Leuven had Jan mijn tekeningen zien passeren en kwamen ze op het idee om hun nieuwe ruimtes in een kunstig jasje te steken.

Na een fijn kennismakend gesprek met Jan, Nele en Niels werd besloten dat ik qua ontwerp ‘carte blanche’ kreeg. Enige vereiste: de visie van Kunlabora moest aanwezig zijn. Geen gemakkelijke opdracht, maar weer een uitdaging om mijn creatieve kant op te zoeken. Ik was bij deze meteen verkocht door het voorstel.

Om me te laten inspireren en mee te zijn met het verhaal van Kunlabora, kreeg ik het K-book uit 2018 mee. Bij het doornemen van dit boekje stelde ik al snel vast dat dit geen ‘gewoon’ IT-bedrijf was. Niet alleen de fijne opzet van het boekje, maar ook de manier waarop Kunlabora hun werknemers naar voren bracht, vond ik heel opmerkelijk. Zo liet ik me het meest inspireren door het hoofdstuk waar de Kunlaboranten zelf aan het woord gaan: meermaals kwamen de kernwoorden ‘familie’, ‘samen’, ‘ondersteunen’, ‘vertrouwen’ & ‘samenwerken’ voor.

“Geen typisch IT-bedrijf - dus ook geen typische tekening” dacht ik. IT’ers die braaf achter hun computer zitten, kon ik bij deze al schrappen. De bovenstaande kernwoorden lieten me een andere denkpiste opgaan: het circus; een kunstvorm waarbij elkaar vertrouwen en samenwerken een grote rol speelt.

Ik beschouw circus namelijk als een kunstdiscipline waarbij artiesten een imaginiaire wereld voor hun publiek creëren. Circus, van oorsprong rondtrekkende families die uitbreiden, is een vorm van samen werken, waarbij er een groot vertrouwen voor elkaar nodig is (kijk maar naar trapeze, partneracrobatie, koorddansen,…). Dit familie-gegeven zie ik terug in Kunlabora; een bedrijf dat samenwerkingen aangaat en enthousiast dingen creëert.

SIRE. bij Kunlabora

Circus Kunlabora

Met dit in het achterhoofd kwam ik met het idee van “CIRCUS KUNLABORA, een ruimte van creatie en samenwerken, vertrouwen en fantasie.” Nele, Jan, Kris en Niels waren mee met dit verhaal en na een aantal ontwerpen werd voorgesteld om op de ramen het circusgebeuren ten huize Kunlabora te verbeelden.

Het resultaat? In het midden van het raam zie je klanten (medici en sociaal werkers) die op een groot scherm naar het K-logo kijken. Uit de televisie komen verschillende werknemers gestapt: iemand die blij op zijn horloge kijkt dat het tijd is, iemand die zijn kostuum uittrekt, iemand die in haar enthousiasme nog een computermuis rond zich heeft slingeren etc. Aan weerskanten van dit tafereel zie je nog werknemers, gekleed in circuspak die verschillende disciplines uitbeelden. In elk groepje – trapeze, partneracrobatie, slap touw, bal, éénwieler, etc. – zijn de waarden van samenwerken en ondersteuning te zien. In de tekeningen zitten computermuizen, een keyboard en computers verstopt, wat het geheel een ludieke sfeer geeft.

Dit speels circusconcept heb ik verder uitgewerkt in de muurtekeningen. Zo kan je in de kantoren enkele werknemers vinden die nog in circusmodus zijn: ze oefenen nog handstand, werken aan hun acrobatie en evenwichtsoefeningen of lezen een boek en wachten tot het tijd is om naar het circus te vertrekken.

Dit grootschalige raam- en muurproject gaf me de kans om weken lang tussen deze sympatieke IT’ers te vertoeven. Ik ben heel warm ontvangen en heb genoten van de gezamelijke middagmalen. Kortom, ik mocht even lid zijn van de gezellige familie.

Bij deze, bedankt voor deze fijne ervaring en bedankt aan Nele en aan alle Kunlaboranten om mij zo goed op te vangen. Geniet van de tekeningen en op nog veel K-creaties!

SIRE. bij Kunlabora

Wie is SIRE.?

SIRE zag het levenslicht in 2014, toen ik - Silke Reyntjens (°1994) - op aanraden van vrienden en familie besliste om een eigen creatief project op te richten waarmee ik illustratie, grafisch ontwerp en fotografie verenig.

Als kunstwetenschapper van opleiding en trouwe oud-chiroleidster combineer ik theorie, creatie en kinderlijk plezier onder ‘kunsteducatie’. Zo ga ik naast mijn eigen creatieve projecten, aan de slag als freelance docente bij MUS-E, COOP en Labo Curieus, waar ik artistieke workshops voor kinderen en jongeren geef.

Mijn stijl is lineair, gericht op organische, soms zoekende lijnen en uitgewerkt in zwart-wit of kleur- contrasten. Deze stijl pas ik toe op illustratie en grafisch ontwerp, gaande van ontwerpen voor T-shirts, muurschilderingen, glasraamtekeningen, postkaarten en logo’s, vormgeving van boeken, visitekaartjes etc. Doordat ik in sé een tekenaar ben, combineer ik deze twee disciplines graag met ‘illustratief grafisch design’ als resultaat. Daarnaast ben ik ook enthousiast bezig met portret- en landschap-fotografie en wil ik me hier verder in ontwikkelen.

Kortom, ik zie SIRE. als een speelruimte waarbinnen ik mezelf kan blijven uitdagen en mijn blik verruimen. Momenteel grafisch en op papier, in de toekomst met nieuwe technieken zoals graffiti- en tatoeagekunst.

Een project in wording.

Meer van SIRE.?

W. www.silkereyntjens.be
I. silkereyntjens
F. SIRE.

Address
Diestsevest 32/0c
3000, Leuven
Connect with us